+30 210 27 09 600 edafo@edafomichaniki.gr

Επι Τόπου Δοκιμές

Δοκιμές Διείσδυσης με την πρότυπο μέθοδο SPT – Δοκιμές πτερυγίου (Field Vane tests) – Δοκιμές διαπερατότητας (Maag, Le Franc)

Δοκιμές Διείσδυσης με την πρότυπο μέθοδο SPT

Η δοκιμή εκτελείται κατά τη διάτρηση της γεώτρησης και μετρά την αντίσταση σε διείσδυση διαιρούμενου κυλινδρικού δειγματολήπτη που ωθείται με κρούση από τον πυθμένα της γεώτρησης στο υπέδαφος. Ο αριθμός Ν είναι ο αριθμός των κρούσεων που απαιτούνται για να επιτευχθεί η διείσδυση κατά 45 cm με την πτώση αντίβαρου 63,5kg από ύψος 76,2cm, κατά 45cm, σε τρία διαδοχικά βήματα των 15cm.

Η δοκιμή χρησιμοποιείται ευρέως για την εκτίμηση των επιτόπου ιδιοτήτων των εδαφών και ενδεικτικά για τον  προσδιορισμό των ακόλουθων παραμέτρων:

03

της σχετικής πυκνότητας του εδάφους

03

της αντίστασης των σχηματισμών του υπεδάφους σε στη διείσδυση

03

των παραμέτρων διατμητικής αντοχής και εμμέσως συμπιεστότητας του εδάφους με τη χρήση εμπειρικών συσχετίσεων

03

στον καθορισμό της επιτρεπόμενης φέρουσας ικανότητας θεμελίων,

03

στον υπολογισμό των καθιζήσεων των θεμελίων

03

στον προσδιορισμό της φέρουσας ικανότητας πασσάλων

Δοκιμές πτερυγίου (Field Vane tests)

Η δοκιμή εκτελείται κατά τη διάτρηση της γεώτρησης και μετρά την αστράγγιστη διατμητική αντοχή του υπεδάφους σε στρώσεις κυρίως μαλακής έως στιφρής αργίλου. Στην οπή της διάτρησης γίνεται έμπηξη με πίεση ενός μυλίσκου με τέσσερις λεπίδες σε σταυροειδή διάταξη (πτερύγιο), προσαρμοσμένου στο άκρο μεταλλικού στελέχους. Ακολούθως γίνεται περιστροφή του πτερυγίου και καταγράφεται η στρεπτική αντίσταση, η στρεπτική ροπή που επιβάλλεται για την περιστροφή του μυλίσκου και η διατμητική αντίσταση του υπεδάφους μέχρι να προκληθεί από την περιστροφή θραύση.

Δοκιμές διαπερατότητας (Maag, Le Franc)

Η μέτρηση της διαπερατότητας του υπεδάφους συνήθως γίνεται στις γεωτρήσεις μέσω μέτρησης της μεταβολής της στάθμης του υπόγειου νερού, με δοκιμές μεταβλητού φορτίου (Maag) και με δοκιμές σταθερού φορτίου (Le Franc).

Κατά την δοκιμή τύπου Maag, η γεώτρηση πληρούται με νερό και στη συνέχεια μετράται ο ρυθμός πτώσης της στάθμης που αντιστοιχεί στον χρόνο των διαφυγών.

Κατά την δοκιμή τύπου Lefranc, η οπή της γεώτρησης διατηρείται πλήρης με νερό και μετράται η παροχή τροφοδοσίας που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση σταθερής στάθμης και εμμέσως προσδιορίζεται η διαπερατότητα του υπεδάφους στο στρώμα που ελέγχεται.

Από τις δοκιμές προκύπτει ο συντελεστής διαπερατότητας του.

logo-bvqi1-4        logo-ags1-4  logo-keynetix1-4

logo-bvqi1-4    logo-esyd1-4  logo-ags1-4  logo-keynetix1-4